Stylově zařízená kuchyně se vším všudy.

Kuchyně – její vhodné uspořádání a rozměry

Kuchyně je základem naší domácnosti stejně, jako třeba sedací souprava v obývacím pokoji. Prostor, ve kterém připravujeme oblíbené pochutiny sami sobě nebo ostatním členům domácnosti. Jde o místo, kde se možná nejčastěji setkáváte s rodinou, aniž byste si to uvědomovali. Právě proto je třeba dbát na to, aby byl kuchyňský kout propracovaný do toho nejmenšího detailu.

  • Vhodné uspořádání kuchyně.
  • Rozložení všech důležitých zón.
  • Výběr kuchyňské linky odpovídajícího tvaru.
  • Správné rozměry.
  • Ideální situování spotřebičů.

Zóny kuchyně jako odrazový můstek

Jestliže se pouštíte do návrhu budoucí kuchyně, potom se zaměřte na rozvržení tří základních zón. Tou první je zóna skladovací, která z logiky věci představuje spíž a chladničku, popřípadě mrazák. Další je zóna určená pro vaření, což je sporák a trouba. Třetí je mycí zóna prezentující dřez, u něhož bývá velice často umístěna také myčka nádobí.

Aby se Vám v kuchyni dobře pohybovalo a hlavně pracovalo, je nutné vhodně rozmístit tři základní zóny. To Vám ve výsledku ušetří drahocenný čas při vaření.

Jan F., Olomouc, realizátor kuchyní.

Optimální podoba kuchyně

V rámci tvarového uspořádání máte pochopitelně na výběr. Tím naprostým základem je jednořadá kuchyňská linka. To znamená, že za sebou máte zónu pro skladování, přípravu jídla, vaření a nakonec mytí. V logické posloupnosti. Pokud Vám to interiérové prostory dovolí, můžete zvolit dvouřadé uspořádání přinášející více prostoru pro vaření.

Výjimkou nejsou ani moderní kuchyně ve tvaru písmene L, G, U nebo H. Meze se fantazii rozhodně nekladnou. Důležité je vždy přemýšlet pouze o vhodně rozmístěném „trojúhelníku“ výše jmenovaných zón tak, aby práce v kuchyni jednoduše odsýpala. Nadčasové jsou v poslední době i kuchyňské linky v kombinaci s ostrůvkem.

Vhodné rozmístění spotřebičů

Při navrhování kuchyně se zamýšlejte také nad tím, kam umístíte jednotlivé kuchyňské spotřebiče. Pokud se rozhodnete pro jejich elegantnější vestavnou variantu, umísťujte je do snadno přístupné výšky. K troubě na pečení se už nemusíte shýbat stejně, jako tomu bylo u klasického sporáku. Jednoduše si ji zakomponujte do kuchyňské linky třeba v oblasti vlastního pasu.

Kuchyně by měla být promyšlena do nejmenšího detailu.

Jaké rozměry kuchyně je vhodné dodržet?

Rozmístění spotřebičů a vestavné lednice je jednou kapitolou. Tu druhou pak tvoří několik základních rozměrů kuchyně přispívajících k daleko pohodlnější práci v ní samotné. V rámci nové kuchyňské linky byste měli brát zřetel k pár základním parametrů, s nimiž Vás podrobněji seznámíme v níže uvedené tabulce.

OblastRozměr
Výška pracovní desky850 až 950 mm
Hloubka horních skříněk350 mm
Výška horních skříněk1 850 až 2 500 mm
Výška vestavné digestoře650 až 750 mm
Šířka kuchyňského pultu320 až 400 mm
Hloubka kuchyňské linkyOd 600 mm
Optimální rozměry jednotlivých částí kuchyně.

V závislosti na tom, jakou máte představu o designu kuchyňské linky nezapomínejte ještě na jeden důležitý rozměr. Ten se týká soklu, který se velice často nechává u země, respektive od podlahy kuchyně. Jeho velikost s přihlédnutím k výslednému vzhledu je od 100 do 150 mm.

Kuchyňský kout spojený s jídelnou

Ke kuchyni pochopitelně nemusíte přistupovat jako k samostatné domácí jednotce. Velice často je kuchyň spojena také s další přidruženou a velice důležitou místností, kterou je jídelna. To znamená, že na kuchyňskou linku navazuje stůl a židle. Při realizaci nové kuchyně se Vám mohou hodit odpovědi i na ostatní otázky.

Jak vysoko má být digestoř nad plynovým sporákem?

Optimální výška je 650 až 750 cm. Pokud jde o elektrický sporák, stačí se držet uvedené spodní hranice.

Jaký prostor bývá mezi spodními a horními skříňkami?

To je samozřejmě individuální v závislosti na potřebách každého člověka, ale za standard je považován minimální rozměr 520 mm.

Jak široké jsou vestavné spotřebiče?

Obvykle je to 600 mm, ať už jde o sporáky, trouby, myčky a podobně.

Jaké bývají ideální rozměry digestoře?

Odsavače par nabývají šířky od 500 do 1 200 mm.

Jaký je minimální prostor mezi třemi základními zónami kuchyně?

Za nejmenší hranici je považován rozměr 30 cm.